Complexiteit en dynamiek van sociaal werk

Welkom bij deze serie gesprekken over de complexiteit en dynamiek van sociaal werk verkennen. We spreken met bestuurders, sociaal werkers, burgers, social entrepreneurs en hoogleraren. Onderwerpen lopen uiteen van de kern van sociaal werk, interdisciplinaire samenwerking toekomstscenario's, professionaliteit, data-analyse, vakmanschap, jongeren- en opbouwwerk, en het omgaan met beperkte middelen. Zou jij graag in gesprek gaan, een onderwerp of gesprekspartner willen aandragen? Neem contact met ons op.

Nu te beluisteren

Toekomstscenario’s voor sociaal werk
Toekomstscenario’s voor sociaal werk
donderdag 13 april 2023
Een gesprek over investeren in sociaal werk. Redouan El Khayari ziet zichzelf als levenslang ambassadeur en pleit voor sociaal werkers aan besluitvormingstafels. Een goede sociaal werker sluit volgens hem aan bij de mens, schetst mogelijkheden, is reflectief, benut data en signaleert systeemfouten als dat nodig is.
Stress sensitief werken
Stress sensitief werken
vrijdag 31 maart 2023
Een gesprek over stress sensitief werken. Suzanne en Marieke zijn ervaren sociaal werkers en geven trainingen in ‘SSW’. Zij motiveren zichzelf, Amsterdammers en collega’s tot het maken van andere keuzes: op basis van eigen drijfveren en kracht. Want alle kennis begint bij zelfkennis.
Databewust werken in sociaal werk Amsterdam
Databewust werken in sociaal werk Amsterdam
vrijdag 23 december 2022
Een gesprek over databewust werken in het sociaal werk in Amsterdam. Philine Brandenburg werkt als dataspecialist in Amsterdam en geeft aan op welke niveaus data een rol kan spelen voor meer inzicht in het werk op dit moment en juist ook naar de toekomst toe. In welke beweging bevindt het sociaal domein zich en vooral; wat heeft de Amsterdammer daar aan?
Professionaliteit in sociaal werk
Professionaliteit in sociaal werk
donderdag 03 november 2022
Een gesprek over professionele autonomie en de sociaal werker. Jurja legt uit dat sociaal werkers zichzelf vaak afvragen of zij ‘het goede doen’. Wat blijkt is dat professionele sociaal werkers handelingsruimte herkennen, ervaren en toepassen. Zo kunnen zij vanuit verschillende brillen over ‘het goede doen’ nadenken, opties afwegen en beslissingen onderbouwen.
ICT-keuzes in het sociaal domein
ICT-keuzes in het sociaal domein
woensdag 11 mei 2022
Als bestuurder investeren in ICT? Tonny Verbraak deelt de uitdagingen die hij ziet bij bestuurders in het sociaal domein en de belangrijkste dilemma’s om af te wegen.
Vakmanschap in het sociaal domein
Vakmanschap in het sociaal domein
donderdag 17 juni 2021
Een gesprek over professionalisering en vakmanschap. Gejo Duinkerken werkt als veranderkundige met het Gilde Vakmanschap aan de ontwikkeling van een effectief sociaal domein. Hij deelt in zijn analyse waar het sociaal domein over gaat en zou moeten gaan. Voor de toekomst van het sociaal domein combineert hij relevante theorieën en praktijkervaringen tot een integraal verhaal dat richting geeft aan effectiviteitsverbetering.
Sociaal werk in Groningen
Sociaal werk in Groningen
donderdag 29 oktober 2020
Een gesprek over zelfredzaamheid, regie bij de inwoner en sociaal werk in een stad als Groningen. Gesprekspartner Geth Kuin duidt de huidige professionalisering van sociaal werk en het belang daarvan. Vanuit zijn vroegere ervaringen als jeugdwerker en zijn huidige rol als adjunct-directeur weet hij met concrete voorbeelden te schetsen waarom sociaal werk een boeiend en bloeiend vak is.
De essentie van sociaal werk
De essentie van sociaal werk
donderdag 08 oktober 2020
Een gesprek over de sociale eisen van deze tijd, het (on)vermogen van de mens om het leven naar zijn hand te zetten en de rol van de sociaal werker hierin. Gesprekspartner Hans van Ewijk is emeritus hoogleraar Sociaal Werk Theorie aan de Universiteit van Humanistiek te Utrecht. In een beschouwend maar ook richtinggevend gesprek wordt duidelijk wat uitoefening van het vak in zou moeten houden en dat het zijn van generalist een specialisme op zich is.
Tellen en vertellen
Tellen en vertellen
donderdag 01 oktober 2020
Een gesprek over sociaal werk en het zichtbaar maken van impact. De toegevoegde waarde van datagedreven werken is evident voor gesprekspartner Eva Brouns (Sociaal Werk Nederland). De context, noodzaak en status van datagedreven Sociaal Werk zet ze helder uiteen. Duidelijk wordt dat het nodig is nu eerst tot betekenisvolle KPI’s te komen.

Wij zijn ook te volgen op